Kuchnia kubańska ma swoją własny, unikalny charakter. Jeśli chcielibyśmy ją określić kilkoma tylko słowami, to najlepszym sformułowaniem będzie „cos z niczego”. Zwykli Kubańczycy nie należą do zamożnych ludzi, mają również utrudniony dostęp do zróżnicowanych produktów. Pomimo tych trudności Kubańczycy radzą sobie zadziwiająco dobrze z przygotowaniem naprawdę smacznych i aromatycznych potraw.

Kubańskie śniadania

              Jeśli chodzi o śniadania, na Kubie często składają się z białego pieczywa i marmolady z guawy. Często jada się sałatki owocowe, oraz owocowe koktajle. Banany, papaja czy ananasy są tutaj bardzo powszechne. Produkty typowe dla polskich śniadań, takie jak wędlina czy nabiał, są trudniej dostępne ze względu na reglamentację, ale czasem również pojawiają się w diecie Kubańczyków.

Najbardziej popularne dania

              Do najbardziej popularnych dań serwowanych na Kubie należy ropa vieja i chociaż nazwa tej potrawy przetłumaczona na polski nie brzmi zachęcająco (oznacza ni mniej, ni więcej a tyle, co stare szmaty), to jest całkiem smaczna. W jej skład wchodzi siekana wołowina, ryż lub alternatywnie puree ziemniaczane, czasem pojawia się też biała kapusta. Kolejnym przysmakiem o równie intrygującej nazwie jest moros y cristanos (Maurowie i chrześcijanie), czyli ryż z czarną fasolą. Jest to chyba najbardziej popularne danie i najczęściej pojawia się w menu zwykłych Kubańczyków. Wynika to przede wszystkim z tego, iż nie jest zbyt drogie, a bardzo sycące. Równie sycąca jest zupa ajiaco, przypominająca trochę tradycyjny, polski gulasz. Jednym z bardziej popularnych dań jest picadillo a la habanera, czyli mielona wołowina w połączeniu z pomidorami i cebulką.  Warto też skosztować smażonych bananów, których kubańska nazwa to mariquitas con mojo.

Znane i mniej znane kubańskie drinki

              Mojito to jeden z najbardziej popularnych drinków. Każdy z nas zna jego orzeźwiający smak. Nie można, zatem być na Kubie i nie wypić przynajmniej jednego mojito. Kolejnym drinkiem, którego koniecznie trzeba spróbować to pina colada, a jeśli będziecie w Trynidadzie, to koniecznie wybierzcie się do baru na canchanhara, jest to pyszny napój łączący w sobie kwaskowatość cytryny i słodycz miodu. Nie można zapomnieć o drinku daiquiri, ulubionym drinku Ernesta Hemingwaya. Pisarz często się nim raczył w jednej z wielu hawańskich knajpek. Popularnością cieszy się tu również piwo Hatuey, więc warto spróbować i tego napitku.  Jeśli chodzi o napoje bezprocentowe, to znajdziecie tu cała gamę soków wyciskanych ze świeżych owoców oraz przepyszna wodę kokosową, którą pije się wprost z orzecha.

Kubańskie fastfoody

              Na ulicach kubańskich miast spotkacie wielu sprzedawców ulicznych oferujących przekąski. Wart się skusić na niektóre z nich, szczególnie polecamy pączki churros, które przywędrowały tutaj wraz z hiszpańskimi kolonizatorami.  Podawane są na różna sposoby, nam najbardziej smakowały w wersji z polewą.

Owoce morza

              Szczególnie w pobliżu wybrzeża warto skosztować pysznych owoców morza. Są podawane na różne sposoby, wyjątkowo smaczne są po usmażeniu. Podaje się je w towarzystwie warzyw. Polecamy też bardzo smaczne dania z langusty.  Dla Kubańczyków najczęściej owoce morza są trudno dostępne, zwłaszcza dla tych mieszkających w centralnych częściach wyspy.

Jak widać Kubańczycy pomimo wielu problemów ekonomicznych potrafią stworzyć ciekawą i smaczna kuchnię, a także wyśmienite drinki, cieszące się powodzeniem na całym świecie.