Kolacja na Malediwach? Już samo to brzmi ekscytująco i romantycznie. A gdyby tak zjeść ją… pod woda? Takie atrakcje są już w zasięgu ręki tych, którzy zaplanują podróż na Malediwy.

Podwodne kolacje stały się swego rodzaju wizytówką i znakiem szczególnym Malediwów. Zanurzone kilka metrów pod ziemią szklane lokale cieszą się ogromną popularnością i przyciągają tłumu zainteresowanych. Zwykle są niewielkie i ekskluzywne, więc rezerwacja jest niezbędna, gdy chcemy cieszyć się podwodnym posiłkiem.

Ze względu na swoją unikalność podwodne restauracje na Malediwach są często scenerią szczególnych wydarzeń. Już niejedna para zaręczyła się pod taflą oceanu. To także idealne miejsca na romantyczną kolację podczas podróży poślubnej lub uczczenie ważnej rocznicy. Niezależnie od tego, jaka okazja przywiedzie nas do podwodnej restauracji, posiłek z widokiem na życie oceanu z pewnością będzie niezapomnianą przygodą. Szczególnie, że podwodne restauracje to nie tylko uczta dla oczu – w tych ekskluzywnych obiektach pracują wyłącznie światowej sławy kucharze, którzy chętnie podejmują wyzwanie gotowania w tak niezwykłych warunkach. Dominują dania z ryb i owoców morza, często podanych w nietypowy sposób i z oryginalnymi przyprawami.

Podwodne restauracje na Malediwach

Ithaa znajduj się 4,5 metra pod wodą na terenie Conrad Maldives Rangali Island. To obiekt zajmujący prywatną wyspę i słynący z wielu ekskluzywnych lokali. Jednak to właśnie podwodna restauracja jest jego największą atrakcją. Po schodach z końca molo schodzimy do sali zbudowanej z przezroczystego szkła. Dzięki temu podczas posiłku możemy obserwować fascynujące życie oceanu. Może się okazać, że do talerza będzie nam zerkał rekin… Częstym widokiem są ogromne płaszczki i ławice bajecznie kolorowych ryb. Podczas kolacji można też podziwiać majestatyczne żółwie wodne.
Restauracja specjalizuje się – co nie zaskakuje – w egzotycznej kuchni bazującej na owocach morza. Nad jakością potraw czuwają najlepsi kucharze – nie bez przyczyny Ithaa cieszy się niesłabnącą popularnością od kilkunastu lat. Ceny nie są niskie – na posiłek musimy przeznaczyć około 400 dolarów. Więcej, jeśli chcemy posmakować szerokiej oferty win i szampanów. Ceny nie odstraszają jednak zainteresowanych, – jeśli pragniemy zjeść podwodną kolację, niezbędna będzie wcześniejsza rezerwacja. Szczególnie, że restauracja ma jedynie 14 miejsc.

Podwodna kolacja to nie koniec atrakcji oferowanych przez Ithaa. W podwodnej sali można zorganizować… ślub. Ceny zaczynają się od 5 tysięcy dolarów. Cena zależy od liczby gości i menu, jakie zaplanujemy na weselny poczęstunek. Wrażenia jednak z pewnością będą niezapomniane!

Sea to restauracja znajdująca się na głębokości trzech metrów pod taflą wody. Jest usytuowana tak, by przez szklane ściany można było podziwiać pobliską rafę koralową.

Jak twierdzi jej właściciel, znajduje się tam jedyna na świecie podwodna piwniczka z winami. Podobnie jak Ithaa ta restauracja także specjalizuje się w owocach morza. Smakosze mogą tu skosztować między innymi homara. Choć romantyczna podwodna kolacja jest niezwykłym przeżyciem, Sea zaprasza także na podwodne śniadania. To oferta nieco tańsza – za pełne menu śniadaniowe zapłacimy 200 dolarów za osobę. A czy zaczęcie dnia od kieliszka szampana z widokiem na rekiny nie będzie najbardziej niezapomnianym porankiem w życiu?

Subsix to restauracja połączona z klubem nocnym. Znajduje się na głębokości sześciu metrów, do czego nawiązuje jej nazwa. To, co wyróżnia ją na tle innych podwodnych lokali to organizowane tam imprezy tematyczne. Rzecz jasna można też do niej zajrzeć na śniadanie czy romantyczną kolację. Na pewno nie zabraknie szampana czy wybornych win.