Jeśli lubicie intensywne smaki i dobrze doprawione dania. To na Sri Lance poczujecie się jak w domu. Lankijczycy lubią mocno doprawiać serwowane przez siebie potrawy, więc podczas posiłku miejcie zawsze obok siebie coś do picia, na przykład tutejsze piwo, które pomaga nieco zneutralizować intensywny smak.

Najbardziej popularne dania

Potrawą, z którą na pewno się zetkniecie na Sri Lance jest rice&curry. Podaje się go z różnymi dodatkami, na przykład z chytney z mango czy z dhalem z soczewicy, możecie też skosztować kwiatu bananowca a także krewetek i papadam. To świetne rozwiązanie na urozmaicone posiłki, ponieważ ryz z curry tworzy doskonałą bazę, do której można dodawać owoce, warzywa czy mięsa i dowolnie komponować. Dzięki temu, nadaje się zarówno na obiady, kolacje, jak i śniadania. Daniem, które szczególnie Wam polecamy jest lamprais. To danie składa się również z ryżu, posiada dodatek z mięsa oraz warzywa, całość zapieka się w liściu bananowca, co nadaje potrawie wspaniałego aromatu.
Wegetarianie będą się tutaj bardzo dobrze czuć, ponieważ duża liczba dań jest bezmięsnych. Ilustruje to doskonale jak wiele smacznych i sytych potraw można przyrządzić bez użycia mięsa, jako podstawowego produktu.

Lankijskie słodycze i przekąski

Łasuchom polecamy słodycze, które dla nas są nieco egzotyczne, tym bardziej warte skosztowania. Zwróćcie koniecznie uwagę na aluwę, watalappam, aggala oraz kalu dodol. Ciekawie smakują również kurdu oraz pushnambu.
Jeśli zaś zgłodniejecie w trakcie zwiedzania miasta to polecamy skosztować przekąski dostępne w sklepikach lub na małych ryneczkach. Są to takie tutejsze fastfoody, jednakże smakują zdecydowanie bardziej naturalnie i nie zawierają chemii. Przysmaki te mają wspólną nazwę rotti, jednakże kryje się za nią wiele przepysznych mini dań.

Owoce najsmaczniejsze na świecie

To istny raj dla smakoszy owoców. Możecie tutaj je dostać pyszne, dojrzałe i soczyste. Rosną tutaj banany, pojawia się mango, marakuja. Skosztujecie tu też drewnianych jabłek, które z wyglądu przypominają ziemniaki, posiadają jednak bardzo twardą skórę, niczym kokos i chwilę zajmie Wam dostanie się do zawartości. Nie zważajcie na nieco odrzucający zapach po otworzeniu owocu, im bardziej intensywny, tym drewniane jabłko dojrzalsze i lepsze do spożycia. I najważniejsze! Musicie skosztować mangostanów! To najlepsze owoce na świecie, które łączą w sobie w niezwykły i trudny do wyobrażenia smak poziomek, brzoskwiń i ananasa.

Czym ugasić pragnienie na Sri Lance?

Przede wszystkim polecamy Wam wyśmienite soki, wyciskane ze świeżych owoców, których tutaj nie brakuje. Ich oferta jest tutaj przebogata! Jeśli chodzi o wodę, to warto pić głównie butelkowaną, aby uniknąć niepożądanych problemów żołądkowych. Starajcie się unikać wody kranowej. Jeśli chcecie skosztować lokalnego alkoholu, to polecamy popularne piwo Lion oraz arak wyprodukowany z kwiatów palmy kokosowej.