Kuchnia kreolska to jeden z powodów, dla których warto wybrać się na wakacje na Seszele. Odkąd podróże stały się coraz bardziej modne i ludzie są w stanie wydawać na niej więcej pieniędzy niż wcześniej Seszele stały się jednym z częściej wybieranych kierunków na urlop. Poza bajecznymi plażami, oceanem oraz barwną florą i fauną Seszele mają do zaoferowania przepyszną kuchnię, którą trudno będzie Wam zapomnieć nawet po powrocie do Polski!

Kilka słów o kuchni kreolskiej na Seszelach

Kuchnia kreolska to przeważnie dania na bazie ryb, owoców morza, ryżu oraz egzotycznych owoców i przypraw. Cały sekret niezapomnianego smaku lokalnej kuchni na Seszelach tkwi w tym, że warzywa zbierane są w domowych ogrodach, owoce bezpośrednio z drzew, a ryby wyławiane prosto z oceanu. Dlatego trudno byłoby gdzieś tą pyszną oraz egzotyczną kuchnię podrobić. Ponadto kuchnia kreolska to lata tradycji i zwyczajów ludzi o kreolskich korzeniach, którzy przebywają w różnych częściach świata. Jest to jeden z powodów, przez który kuchnia kreolska jest bardzo zróżnicowana oraz ciekawa. Ludzie z kreolskimi korzeniami mieszkają na Kubie, w Stanach Zjednoczonych, na wyspach karaibskich czy też w krajach Oceanu Indyjskiego. Kreole są mieszanką rdzennych plemion, które żyły na wyspach z Francuzami. Jednak niezależnie od tego, gdzie ludność kreolska przebywa w danym momencie swojego życia łączy ją zamiłowanie do ryżu oraz owoców morza – czyli miłość i sentyment do kuchni kreolskiej.

Czym cechuje się kuchnia kreolska na Seszelach?

Jeśli wyruszamy w podróż na Seszele to powinniśmy przygotować się na degustację dań podawanych z ogromną ilością warzyw oraz mocno doprawionych. Na wyspie rosną niemal wszędzie drzewa cynamonowe, dlatego do większości deserów na Seszelach sypie się dużą ilość cynamonu. Wyraziste oraz mocne mieszanki przypraw pochodzą z kuchni arabskiej i indyjskiej. Na Seszelach serwuje się kuchnię smaczną, a także zdrową, ponieważ panuje tutaj klimat tropikalny, więc sezon na świeże owoce i warzywa trwa tutaj niemal przez cały czas. Kreole to mistrzowie, jeśli chodzi o doprawianie owoców morza i ryb, którzy dbają również oto, jak dana potrawa się prezentuje. W efekcie ich potrawy są nie tylko pyszne, ale także estetycznie ułożone oraz bardzo kolorowe.

Dania kuchni kreolskiej, które warto spróbować będąc na Seszelach!!!

Potrawą, która jest warta spróbowania na Seszelach są na pewno krewetki w sosie curry z mleczkiem kokosowym oraz ryby zapiekane w liściu bananowca. Znajdując się na Seszelach koniecznie trzeba spróbować także steku z tuńczyka w sosie kreolskim (jest on podobny w smaku do naszego sosu pomidorowego z czosnkiem, cebulką oraz papryką). Ciekawym posiłkiem do zdegustowania jest także gotowany na parze ryż z krewetkami i surówką, polany sokiem z mango i sosem sojowym. Natomiast na deser można pokusić się na smażone banany polane karmelem lub niezapomniane w smaku ciasto bananowe.

Ile kosztuje przeciętny posiłek na Seszelach?

Powinniśmy być przygotowani na to, że Seszele nie należą do najtańszych wysp. W lepszych restauracjach za obiad zapłacimy od 50 dolarów na głowę, natomiast w zwykłych knajpkach ceny będą wahać się od około 10 do 20 dolarów za osobę. Pamiętaj też, że cena nie zawsze świadczy o jakości. Najlepiej poszukać lokalu, w którym jada lokalna ludność. Bardzo często seszelskie budki z jedzeniem serwują naprawdę dobre potrawy – trzeba tylko zapytać miejscowych, gdzie one się znajdują.