Indonezja to nie zwykle przepiękna kraina należąca do Archipelagu Malajskiego. Niewielka ilość miejsc na całym świecie oferuje tak wielka różnorodność kulturową, wspaniałą przyrodę i nieocenioną życzliwość mieszkańców. Wszystkie te walory przyciągają rzesze podróżujących. Jednakże wybierając się do Indonezji trudno obrać szablonowy plan zwiedzania. Mnogość krajobrazów do zobaczenia, smaków do skosztowania i historii do wysłuchania, że każdy przybywający turysta mógłby stworzyć listę swoich miejscowych atrakcji, których nie możemy przegapić. Jakie może być top 10 miejscowych atrakcji Indonezji?

Kontemplacja flory i fauny

Będąc w Indonezji możemy udać się do jednego z ostatnich miejsc na ziemi, gdzie będziemy mieć możliwość zobaczenia żyjące na wolności orangutany – mowa o Sumatrze. Warto wybrać się na trekking po naturalnym lesie tropikalnym i ujrzeć te wspaniałe zwierzęta na własne oczy – to z pewnością będzie niezapomniane przeżycie. Eksplorując Indonezję musimy udać się do Parku Narodowego Komodo. Dlaczego? Żeby zobaczyć największe żyjące jaszczurki na świecie – warany z Komodo, będące gatunkiem endemicznym, co oznacza, że występują tylko w tym miejscu na ziemi. Warto wybrać się na trekking po górskich ścieżkach i wulkanach takich wysp jak Jawa, czy Lambok – górska wspinaczka zwieńczona wschodem słońca jest po prostu nie do opisania. Mamy możliwość popływania w jeziorze wulkanicznym, np. Jezioro Toba na Sumatrze, stanowiące największe jezioro wulkaniczne na świecie. Co więcej, będąc w Indonezji mamy sposobność do tego, aby posurfować, a także zagłębienia się pod taflę wody oraz podziwiania niezwykle bajecznych podwodnych krajobrazów.

Eksploracja życia

Indonezja jest uważana za zakupowe centrum Azji. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie –od ekskluzywnych marek w butikach Dżakarty na wyspie Jawie, po rękodzieła na lokalnych targach. Kuchnia Indonezji, tak jak sam kraj, jest niezwykle wielobarwna. Spotkamy tutaj niezapomniane smaki i rozmaite potrawy – kuchnia ta bowiem łączy wpływy kuchni arabskiej, indyjskiej oraz chińskiej. Potrawy indonezyjskie są bardzo aromatyczne ze względu na dużą ilość niezwykle wonnych przypraw. Sięgnijmy nie tylko kuchni, ale również tamtejszej kultury – warto obejrzeć tzw. „puppet show”, czyli popularny w Azji teatrzyk lalkowy. Każdy kraj i region posiada swoją własną odmianę, np. wayang golek, czyli drewniane lalki na Jawie, czy wayang kulit, czyli lalki cieni.